Κρυφές στοές

… υπόγειες διαδρομές

Η τελευταία επιθυμία

Πόσο πρέπει να την σεβαστούμε; Αξίζει στο όνομα της προσωπικής επιθυμίας –με ασαφή κίνητρα-  να στερήσουμε μια μεγαλοφυΐα από την ιστορία, τον πολιτισμό, την ανθρωπότητα;  Αντικειμενικά είναι σχεδόν αδύνατο, όσο κι αν πιστεύεις στη δύναμη του κειμένου, να ξέρεις από πριν το αντίκτυπό του διαχρονικά. Και όταν τελικά φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, πως αποφασίζεις λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα δεδομένα;

Ακολουθεί αναδημοσίευση άρθρου:

Δικηγόροι ανοίγουν κρυφά ανέκδοτα χειρόγραφα του Κάφκα.

Ελβετική τράπεζα ανοίγει τέσσερις θυρίδες που περιέχουν χειρόγραφα του συγγραφέα της «Δίκης» για να εξεταστούν από ειδικούς.

Ο Franz Kafka επιθυμούσε όλα τα χειρόγραφά του να καούν μετά το θάνατό του, αλλά ο φίλος του Max Brod παρέβλεψε την απαίτησή του, βάζοντας σπόρο για μια πολύπλοκη δικαστική διαμάχη για χιλιάδες χειρόγραφα που κρατά τον κόσμο της λογοτεχνίας σε αγωνία. Αυτή η νομική συμπλοκή παίρνει νέα τροπή σήμερα καθώς ανοίγονται τέσσερις θυρίδες που περιέχουν χειρόγραφα σε τράπεζα της Ζυρίχης.

Οι θυρίδες πιστεύεται ότι περιέχουν χιλιάδες χειρόγραφα του Kafka και του Brod, συμπεριλαμβανομένων γραμμάτων, ημερολογίων, σκίτσων και σχεδίων, μερικά από τα οποία δεν έχουν ποτέ δημοσιευθεί και θα μπορούσαν να παράσχουν στους λογοτεχνικούς ερευνητές μια σαφέστερη εικόνα για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Αυτή η κίνηση στη Ζυρίχη ακολουθεί παρόμοιες ενέργειες σε δύο τράπεζες του Τελ Αβίβ, οι οποίες είχαν διαταχθεί από Ισραηλινό δικαστήριο να εξάγουν τα έργα του Kafka από τα θησαυροφυλάκιά τους.

Τα έγγραφα αυτά αποτελούν την καρδιά της διαμάχης σχετικά με την ιδιοκτησία τους ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και στις αδερφές Hoffe οι οποίες ισχυρίζονται ότι κληρονόμησαν την περιουσία του Kafka από την μητέρα τους Esther Hoffe –γραμματέα του Brod. Ο Brod όχι μόνο αγνόησε την επιθυμία του Kafka αλλά δημοσίευσε τα έργα του και κληροδότησε τα πρωτότυπα στην Esther Hoffe.

Το Ισραήλ ωστόσο, υποστηρίζει ότι τα έγγραφα του Kafka είναι ιδιοκτησία του Κράτους καθώς ο Brod μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1939.

Η κόρη της Esther, Eve Hoffe κάτοικος Tel Aviv, αναμένεται να παραστεί στην αποσφράγιση των θυρίδων, μαζί με αντιπροσωπεία δικηγόρων που έχουν διοριστεί από το δικαστήριο. Επικουρούμενοι από Γερμανούς εμπειρογνώμονες και έναν ειδικό σε χειρόγραφα, θα παραδώσουν στο δικαστήριο μια ακριβή καταγραφή του τι περιέχουν οι θυρίδες.

Ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα επιστραφούν τα έγγραφα στην θυρίδα ή θα μεταφερθούν σε δημόσιο αρχείο, για να δημοσιευθούν προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Εν των μεταξύ, το ισραηλινό δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα της Hoffe που ζητά μείνουν κρυφά τα περιεχόμενα της θυρίδας. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έχει ζητήσει από το δικαστήριο να επιτρέψει να δημοσιευτούν τα έγγραφα, αναφέροντας την δημόσια και λογοτεχνική αξία τους.

Ο Kafka πέθανε από φυματίωση το 1924, αφήνοντας οδηγίες στον Brod: «Αγαπητέ Max, Η τελευταία μου επιθυμία: Όλα όσα αφήνω πίσω μου πρέπει να καούν χωρίς να διαβαστούν». Αλλά αντ’αυτού ο Brod δημοσίευσε για πρώτη φορά τα μυθιστορήματα του Kafka ‘Η Δίκη’, ‘Το Κάστρο’ και ‘Αμερική’.

Το 1939 ο Brod δραπέτευσε από το σπίτι του στην Πράγα καθώς πλησίαζαν οι Ναζί, παίρνοντας μαζί του μια βαλίτσα με έγγραφα του Kafka και κατέφθασε στο Τελ Αβιβ όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή. Αργότερα δώρισε τα χειρόγραφα του ‘Κάστρου’ και ‘Αμερικής’ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά κράτησε τη ‘Δίκη’ για τον εαυτό του.

Μετά το θάνατο της συζύγου του, ο Brod έκανε δεσμό με τη βοηθό του  Esther Hoffe. Όταν απεβίωσε το 1968 άφησε τη διαθήκη που τώρα αμφισβητείται. Η Hoffe κατά τη διάρκεια των ετών πούλησε αρκετά έγγραφα και όταν πέθανε το 2007 άφησε τα υπόλοιπα στις κόρες της Eve & Ruti.

______________________________________

To άρθρο δημοσιεύτηκε εχθές στη Βρετανική εφημερίδα Guardian. Η μετάφραση έγινε από την Narrator που πιστεύει ότι η πολιτισμική κληρονομιά ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα και όχι στα Κράτη.

Advertisements

πες κάτι επιτέλους!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: