Κρυφές στοές

… υπόγειες διαδρομές

Το Παιδί του Ξένου

Τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο σπουδαίο;  Τελείωσα το «The Stranger’s Child» του Alan Hollinghurst πριν μια ώρα ακριβώς. Το αγκάλιασα πριν το αφήσω δίπλα μου και ακόμα αισθάνομαι ταχυκαρδία κι ένα σφίξιμο στο στομάχι · έχω ακόμα μια αίσθηση αναστάτωσης και απώλειας. Στο δικό μου το βιβλίο, αυτό είναι που κάνει ένα βιβλίο σπουδαίο.

Γράφει στο οπισθόφυλλο: Το καλοκαίρι του 1913 ο George Sawle φέρνει τον φίλο του από το Caimbridge Cecil Valance, ένα χαρισματικό νεαρό ποιητή να επισκευθεί την οικογένειά του. Γεμάτο οικειότητες και συγχύσεις, το Σαββατοκύριακο αυτό θα συνδέσει τις 2 οικογένειες για πάντα, αλλά το μεγαλύτερο αντίκτυπο θα το έχει στη ζωή της 16χρονης αδελφής του George, Daphne. Καθώς οι δεκαετίες περνούν οι Daphne και οι οικείοι της υπομένουν εντυπωσιακές αλλαγές σε περιουσία και περιστάσεις, μυστικά φανερώνονται ή κρύβονται και τα γεγονότα εκείνου του μακρινού καλοκαιριού γίνονται κομμάτι μιας μυθικής ιστορίας, η οποία ερμηνεύεται διαφορετικά από κάθε διαδοχική γενιά.

Είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Hollinghurst που διαβάζω φέτος, και αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πόσο υπόγεια και «ύπουλα» βρίσκεσαι ξαφνικά να ενδιαφέρεσαι τόσο πολύ για τους χαρακτήρες και την ιστορία τους. Δεν είναι όλοι απαραίτητα συμπαθείς, αλλά ενώ διαβάζεις ψάχνοντας για συμμάχους και εχθρούς, συνοδοιπόρους και αποδιοπομαπαίους τράγους στο ταξίδι της αφήγησης, κάποια στιγμή συνειδητοποιείς πόσο αληθινοί είναι όλοι αυτοί οι ήρωες, πόσο πέρα για πέρα ανθρώπινοι, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν είναι καθόλου λίγο για ένα συγγραφέα να μπορεί να σε κάνει να αγαπάς τους ανθρώπους.

A book to be cherished ~ John Banville.

υπό έκδοση από τον Καστανιώτη

σελιδοδείκτης http://wp.me/pTiK1-6QD

πες κάτι επιτέλους!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: