Κρυφές στοές

… υπόγειες διαδρομές

I, Το Μαύρο Τραγούδι της Μασσαλίας

«Ένα μυθιστόρημα είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου δύο άγνωστοι μπορούν να συναντηθούν με όρους απόλυτης οικειότητας. Ο αναγνώστης και ο συγγραφέας κάνουν μαζί το βιβλίο. Δεν υπάρχει άλλη τέχνη που να μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν υπάρχει άλλη τέχνη που να μπορεί να συλλάβει την ουσιαστική εσωτερικότητα της ανθρώπινης ζωής.» [ Paul Auster]

Κι αλίμονο αν εσύ κι ο συγγραφέας ήταν γραφτό ν’ ανταμώσετε.

Stitched Panorama

***

Αυτά που εκείνος είχε να της πει απαιτούσαν κουβέντα αιώνων. Αν και θα μπορούσε να τα συνοψίσει σε μια λέξη, μια φράση. Λυπάμαι. Σ’ αγαπώ. Δεν του έμενε όμως χρόνος. Ή μάλλον, ο χρόνος τους είχε ξεπεράσει. Το μέλλον τους ήταν ήδη πίσω τους. Μπροστά τους δεν έμεναν παρά οι αναμνήσεις. Οι τύψεις. Σήκωσε τα μάτια και την κοίταξε. Όσο μπορούσε πιο αδιάφορα.

***

Υπάρχουν όμως σήμερα ακόμα πράγματα να τα καταλάβεις; Όλοι μας δεν έχουμε μήπως καταπιαστεί με το να κοπανάμε το κεφάλι μας στον τοίχο; Διότι απαντήσεις δεν υπάρχουν. Κι οι ερωτήσεις πουθενά δεν οδηγούν.

***

Η οικονομική κρίση το δημιούργησε το πρόβλημα. Όσο ανέβαινε η ανεργία τόσο πιο πολλούς τους βλέπαμε τους μετανάστες. Νόμιζες ότι ο αριθμός των Αράβων αυξανόταν σε αναλογία με τις στατιστικές της ανεργίας! Το άσπρο τους το ψωμί, οι Γάλλοι το έφαγαν τη δεκαετία του ’70. Τώρα όμως το μαύρο τους το ψωμί, ήθελαν να το φάνε μόνοι. Με τίποτε δεν έπρεπε να έρθουν άλλοι να τους πάρουν έστω κι ένα ψίχουλο. Οι Άραβες, να τι έκαναν: μας έκλεβαν τη μιζέρια από το πιάτο μας!

***

short link http://wp.me/pTiK1-72O

Advertisements

5 responses to “I, Το Μαύρο Τραγούδι της Μασσαλίας

  1. Jaquou Utopie Ιουλίου 8, 2013 στο 21:53

    Μήπως να ξεκινήσουμε εκείνο το blog που λέγαμε;

πες κάτι επιτέλους!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: