Κρυφές στοές

… υπόγειες διαδρομές

Ένα βροχερό απόγευμα

Μια ψιλοαδιαθεσία με έχει καθηλώσει μέσα σήμερα και η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνω πολύ την έντονη βροχή που πέφτει εδώ και σχεδόν 24 ώρες. Είναι ο ήχος, είναι η αίσθηση, ακόμα και η εικόνα των άθλιων πίσω αυλών του αστικού τοπίου.

Θυμήθηκα όμως κι ένα αρθράκι που διάβασα πριν από καμιά βδομάδα. Το έψαξα με τον τίτλο του και το βρήκα αναδημοσιευμένο σε διάφορα site.
Από το National Geographic

Στους ωκεανούς της Γης κυλά 20% περισσότερο φρέσκο νερό από ότι πριν 10 χρόνια -σημάδι της κλιματικής αλλαγής και προάγγελος περισσότερων πλημμυρών.

Ένας νέος δείκτης έχει προστεθεί στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά τον τελευταίο αιώνα που προμηνύει ότι το κλίμα του πλανήτη αλλάζει: ο παγκόσμιος κύκλος του νερού έχει επιταχυνθεί. Χρησιμοποιώντας δορυφορικές παρατηρήσεις, η NASA και πανεπιστημιακοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα ποτάμια και το λιώσιμο των πάγων ελευθερώσαν 18% περισσότερο νερό στους ωκεανούς το 2006 από ότι το 1994.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στα πρακτικά του National Academy of Science αυτή την εβδομάδα, υποδεικνύουν ότι ο όγκος του νερού που εκρέει από τη γη προς τη θάλασσα  αυξάνεται κατά το ισοδύναμο ενός Μισσισιπή περίπου κάθε χρόνο.

Επιφανειακά αυτό μπορεί να ακουστεί ως θετικό – περισσότερο νερό στα ποτάμια σημαίνει περισσότερο νερό για τη γεωργία, τη βιομηχανία και τις πόλεις. Αλλά η μεγαλύτερη από την αύξηση συμβαίνει σε περιοχές που δεν χρειάζεται παραπάνω νερό, όπως οι υγροί τροπικοί ή απομακρυσμένες περιοχές της Αρκτικής. Ή ακόμα και με την μορφή καταρρακτωδών καταιγίδων που ξεπερνούν τις ανθρώπινες υποδομές και είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν. Αν και κανένα μεμονωμένο καιρικό φαινόμενο δεν μπορεί να  αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, οι μαζικές βροχές που πρόσφατα πλημμύρισαν το 1/5 του Πακιστάν είναι το είδος του φαινομένου που οι επιστήμονες περιμένουν να βλέπουν συχνότερα – και τα έθνη πρέπει να προετοιμάζονται γι’αυτό.

Γιατί επιταχύνεται ο κύκλος του νερού; Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου μπορεί να κρατήσει περισσότερη υγρασία. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο νερό εξατμίζεται από τους ωκεανούς και αυτό οδηγεί σε πυκνότερα νέφη και περισσότερη βροχόπτωση πάνω από τη γη. Αυτή η εντονότερη από το συνηθισμένο βροχή προκαλεί μεγάλες πλημμύρες και καθώς το νερό τρέχει ξανά προς τη θάλασσα, ο κύκλος ξεκινά από την αρχή.

Οι επιστήμονες ανέμεναν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγούσε στην επιτάχυνση του κύκλου του νερού κατ’ αυτό τον τρόπο, αλλά η χρήση στοιχείων από δορυφόρους επέτρεψε η τάση αυτή να παρατηρηθεί και να μετρηθεί για πρώτη φορά. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Jay Famiglieti από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine, χρησιμοποίησε αρχεία δορυφόρων  για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την καθίζηση και την εξάτμιση για να καταρτίσει ένα μοναδικό στο είδος του αρχείο 13 ετών.

Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα γίνονται όλο και περισσότερα ότι στον ορίζοντα υπάρχουν πιο σοβαρές πλημμύρες και εποχές ξηρασίας, το να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές καταδεικνύεται εξίσου επείγον με τις προσπάθειες να ανατρέψουμε την πορεία αυτή.

_____________________________________________

Καθώς τελείωνα τη μετάφραση, σταμάτησε  και η βροχή.
Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο (μαζί με ένα προηγούμενο για τη βιοποικιλότητα) σε όσους θεωρούν ότι τα προβλήματα δεν είναι αλληλένδετα, αλλά «ιεραρχούνται» σε πολιτικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, περιβαλλοντολογικά και δε ξέρω εγώ τι άλλο και θα αντιμετωπιστούν με προσωπικές προτεραιότητες.


πες κάτι επιτέλους!